sâmbătă, 7 martie 2009

stiati ca..?, stiai ca..?

Stiati ca ...

Cel mai inalt munte din Sistemul Solar se gaseste pe Marte? Se numeste Olympus Mons si atinge o inaltime de peste 24 Km.

Stiati ca ...

Planetele se invartesc in jurul Soarelui si in jurul axei proprii in sensul acelor ceasornicului. Venus este planeta care se invarteste in jurul axei proprii contrar acelor ceasornicului. Pe Venus Soarele rasare la vest si apune la est.

Stiati ca ...

Daca ai calatori cu viteza luminii de la un capat la altul al galaxiei Calea Lactee, ti-ar trebui 100.000 ani ca sa termini calatoria.

Stiati ca ...

Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind "mancate" de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee.

Stiati ca ...

Cea mai apropiata stea de Pamant este Proxima Centauri aflata la 4,23 de ani-lumina, adica 25 de milioane de milioane de km distanta de Soare. Asta inseamna, ca daca am avea o nava spatiala care ar calatori cu 50.000 de km pe ora, ne-ar trebui 88.000 de ani ca sa ajungem la ea.

Stiati ca ...

Sistemul nostru solar se afla in galaxia Calea Lactee, pe unul dintre bratele sale spirale, la 30.000 ani lumina departare de centrul ei, diametrul total fiind de aproximativ 100.000 ani lumina! Galaxia noastra impreuna cu alte 20 de galaxii se afla intr-un grup local (cluster) de galaxii a carei dimensiune este de circa 4 milioane de ani lumina. Acest cluster se afla la periferia unui supercluster de galaxii care are diamentrul 150 milioane de ani lumina. In centrul acestui supercluster se afla Virgo: un urias cluster format din cateva mii de galaxii. Acest supercluster se afla in mijlocul universului vizibil.... Deci limitele universului perceptibil se afla de jur imprejurul nostru la 20 miliarde ani lumina.

Stiati ca ...

in anii 1609-1610, Galilei face primele observatii astronomice cu luneta asupra petelor solare si descopera cei patru sateliti principali ai lui Jupiter

Stiati ca ...

Pluto era zeul care facea regulile in lumea mortii. Este un nume potrivit pentru cea mai intunecata, rece si departata planeta din sistemul nostru solar. In mitologia greaca este zeul Hades. Luna lui Pluto, Charon, are legatura tot cu lumea mortii. Charon este numele luntrasului care trece pe cei morti peste raul Styx, raul care delimiteaza lumea celor vii de lumea celor morti.

Stiati ca ...

Venus este considerata sora geamana a Pamantului pentru ca amandoua au cam aceeasi marime, densitate si volum.

Stiati ca ...

Pentru ca Mercur se invarte atat de repede in jurul Soarelui, romanii l-au numit dupa zeul mesager. El era curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, al calatorilor pe mare si pe uscat. In mitologia greaca, Mercur este similar cu Hermes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri